HÅNDPLAGG. Et undervurdert tilbehør til bunaden

Norge har en lang og rik bunadstradisjon. Et viktig, men undervurdert tilbehør til bunaden er votter, hansker, pulsvarmere og andre håndplagg.

VELKOMMEN til foredrag med Heidi Fossnes

Tittel: HÅNDPLAGG. Et undervurdert tilbehør til bunaden.»

Tidspunkt: 11. mai 2023, kl.19.00

Man har funnet mange både strikkede og heklede håndplagg som ble brukt sammen med de gamle folkedraktene, like flott dekorerte som selve bunadene. Disse håndplaggene utgjør en rik kulturarv med mange unike teknikker.

Norsk Strikkeforbund har vært så heldige å få Heidi Fossnes til å komme å snakke om håndplagg til norske bunader. I foredraget vil Heidi vise fram en rekke ulike håndplagg fra store deler av landet. Disse representerer mange ulike stilarter, tidsepoker og dekortyper. Blant eksemplene hun skal vise fram er det brukt teknikker som strikking med perler, frynser og flosskanter, samt broderiteknikker. Hun vil også fortelle litt om hvordan fasong og dekor har endret seg med moten. Hun tar også for seg forskjellige garntyper som har vært brukt.

Heidi Fossnes har bakgrunn som grafisk designer med over 20 års erfaring som Art Director i reklamebransjen. Fra 2004 og fram til utgangen av 2020 var hun utgiver og produsent av Magasinet BUNAD. Her fungerte hun som både som ansvarlig redaktør og art director. Fra og med januar 2021 gikk Magasinet BUNAD digitalt og SMØYG Forlag ble startet for å produsere fagbøker relatert til bunad- og håndverk relatert til bunad. Heidi har selv skreve en rekke fagartikler, samt tre bøker: «Norges BUNADER og samiske folkedrakter», utgitt av Cappelen 1993, «HÅNDPLAGG til bunader og folkedrakter», utgitt av Damm 2003, og «BRINGEKLUTEN. Hjertevarmer og øyenslyst», utgitt på SMØYG Forlag 2020.

Gjennom sine 16 år som redaktør og utgiver av Magasinet BUNAD har hun tilegnet seg mye kunnskap og kompetanse innenfor temaet. Hun har foretatt mye research og opparbeidet seg en stor bekjentskapskrets av dyktige håndverkere innenfor de ulike teknikktyper og håndverk.

Leave a comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.